torsdag 1 september 2011

Månadens Cognac (Sept.)


Månadens Cognac
September 2011

A. E. Dor Cognac
V.S.O.P.


Cognac:s-Huset skapades av Amédée Edouard Dor  1858 . Han kom från en Cognac:s-familj  som hade vin-företag i Balzac och Ruffec. Men ville etablera ett eget Cognac:s-hus  och arbeta med Cognac på heltid. Hans fokus var gammal kvalitet konjak, och han använde de första åren för att resa runt och köpa gammal Cognac. Många av dem som han köpte hade varit äldre än 70 år.


 Några av dessa har legat så länge att de har minskat alkoholen till 30%. Denna minskning av alkohol är en process som kallas " Angels Share "(se inlägg på "etiketter cognac"  ). Några av dessa säljs som de är, eftersom de inte används som Blenders. Cognac:s-husen måste följa BNIC regler och får inte vara under 40% (regler från 1946), men A. E. Dor var det första cognac:s- huset (1951) som fick sälja Cognac med en lägre alkoholhalt. Detta kallas "Très Vieilles Grandes champagne".


Mitt omdöme och poäng av september månads Cognac

Färg:
Oväntat ljus i färgen. jämn svag övergång från mittkulan till kanterna.

Doft:
Mycket dofter i glaset.först en läderdoft som övergick till fruktighet. Kändes också lite som att gå i en fiskhall och andas in dofterna.

Smak:
Mycket mild alkoholsmak trots dom 40%:en. Lite oljig och fruktig , päron och aprikoser

Omdöme och poäng:
Överraskad av att den var så ljus . Men dofterna höjde värdet. Mild smak plus. Kanske hade förväntat mej mer av denna produkt . Så därför lite besviken

Poäng:
80-84 av 100

Provad av #555 Chrille Onsdag 31augusti 2011



A.E. dor i Höstskenet

Tycker ni det verkar glamoröst och att testa månadens cognac. Först skall flaskan fotograferas och bilderna redigeras. Sedan kan jag säga det är inte alltid en njutning just vid provningen, sitta vid köksbordet och försöka hitta dofter och smak en vardagskväll. Går åt C:a 1 till 2 Cl under en provning. . Men njutningen får man ta en helg istället då kör man hela paketet med choklad, espresso och dyligt.


Fotograferad, testad, protokollförd och klar


Ha dä gött
#555 Chrille

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar