onsdag 16 september 2009

Änglarnas Andel

La Part des Anges

På 1500-Talet gjordes det vin i Frankrike runt omkring Charente-Floden. Ett år så blev skörden riktigt misslyckad. Så vinodlarna fick lite panik. Visste inte riktigt vad dom skulle göra av vinet. Som smakade blaskigt och tunt. Ett tag tänkte dom exportera det till England. Så fick dom ta över eländet. Men på den tiden fanns det ju bara båtar att resa med. Vinet hade aldrig klarat den resan utan kommit fram som vinäger eller liknande. Så dom tappade helt enkelt upp vinet i ekfat och grävde ner det. Några år senare så blev vissa vinodlare nyfikna på vad som hänt med vinet. Gick och grävde upp det. Då hade det genomgått en process i ekfaten. Blivit typ destillerat. Så det hade blivit förstadiet till Cognac. Där fann vinodlarna sitt guld. Började destillera och utveckla cognac:en med olika blandningar.

Det var den korta förenklade förklaringen hur Cognac blev Cognac.

Änlarnas andel
(La Part des Anges )

Så till historien om Änglarnas Andel ( La Part des Anges ).


50 000 Flaskor cognac försvinner varje dag. Från cognac:s-husen runt charente-floden. Ingen tjuv eller smygdrickare kan lastas. Det är så att cognac:en dunstar i ekfaten och försvinner bort.
Ångas upp och lägger sej som ett svart sot över byarna runt Floden. Så det försvinner upp i himlen och kallas därför "Änglarnas andel"

Cognac:s-tips till höstens mörka vinterkvällar.

Passa på att köpa hem en Flaska ABK 6 Single estate 10 years old. ( 299Kr 500 Ml ) Systembolaget har tagit hem ett parti på 1200 Flaskor. Som inte saluförs mer när dom är slut. Just nu finns det bara 132 Flaskor kvar. Närmaste butik som har den kvar (12 Stk) finns på backaplan,Göteborg. Presenterad som Månadens cognac Juli

Ha dä gött
#555 Chrille

1 kommentar:

  1. He,he kul skrivet.
    Ordspråket och citatet från Malmsten är alldeles lysande.
    Men det där med att "änglarnas andel" skulle lägga sig som svart sot, undrar jag. Alkoholångor borde vara osynliga.

    Hälsningar
    Peter

    SvaraRadera