onsdag 23 september 2009

Liten Cognac:s-Skola

All Cognac smakar väl likadant. Har man ju fått höra. Visst gör den det. Det är därför det heter Cognac . Öl smakar öl, mjölk smakar mjölk.


Men det är ju så att det finns bra och bättre produkter av den varan. Så därför kommer lite tips om hur en Cognac gör sej bäst.





Kaffe och Cognac en klassiker. Om ni bara tar en cognac till kaffet. Tänk då på att ta dom yngre lite fruktigare cognac:arna. Typ V.S. eller högst en V.S.O.P. För kaffet tar bort dom djupare smakerna . Sen har man ju en massa sötsmak i munnen också efter allt dopp.


Har ni lyckats få tag på en äldre Cognac typ Cigare Blend. Cigare Blend är ingen Cognac-sort Utan en beteckning för dom finare Cognac:arna. Vissa Cognac:s-Hus har dom i sitt reservlager. finns att få tag på i Göteborg (Systembolaget Nordstan i deras specialrum) . Ligger runt 900 till 1100 Kr flaskan 700 Ml.

Då skall ni inte förstöra den med kaffe och dyligt. Utan köp istället en finare choklad. Mörk och inte Ljusare än 65% Cacao. Själv föredrar jag den med Crisp av Cacao-bönor. Kan vara svårt i början med Chokladen. Smakar bara bittert. Men helheten med med Choklad och Cognac gör den mörka höstkvällen till en njutning.


Välj rätt glas


Man kan väl använda vilket glas som helst säger ni väl nu. Visst kan man bara det inte är hål i botten. Men vid en provning. Så vill man ju få fram helheten. Färg, doft och smak.


Klassikern jättekupa


Litet urval ur mitt sortiment glas

Längst till vänster det perfekta glaset för Cigare blend. där kommer både doft och smak till sin rätt

Tvåa från vänster. Ett litet avsmaknings glas när man bara skall testa smaken. När det kommer gäster.

Trea från vänster. Skryt -glaset (Kristall) som bara har som funktion. Att se snyggt ut i skåpet.

Fyra från vänster. klassikern jättekupa. Att sitta och skvalpa med. VARNING.doppa inte i näsan bara . För då kommer det en alkohol-örfil. Som inte är trevlig. Känns som att doppa näsan i en burk fotogen.

Mina Avsmaknings-Glas

Dom här glasen använder jag vid mina provningar. Det vänstra med lock. Vid större provningar i större sällskap .Då rangordnas och betygsätts 6 olika Cognac:ar. Det högra används vid provning av Månadens Cognac.

På Fredag 25 Sept. 23.59 avslutas utlottningen (Gratis). För att bli gästprovare av Månadens Cognac. Vinnaren meddelas på bloggen. På lördag efter matchen mot Ulvåker IF

Ha dä gött
#555 Chrille

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar